Arizona (stamboeknaam Ariette, v. Gribaldi x Amulet) in laten slapen?

Een klant van mij had al ruim 2 jaar een paard. Ze zag er prachtig uit toen ze kwam, maar het ging steeds slechter met haar. Eén kant kon ze helemaal niet rijden, daar begon het mee. Na een paar maanden had ze netelroos en na ruim 2 jaar was ze kreupel. Ze was inmiddels 10 jaar oud. Ze wilde haar laten inslapen, afmaken was geen optie, want er waren medicijnen gespoten. Verschillende dierenartsen hadden er naar gekeken. Ik ging er naar toe, er zat totaal geen bespiering meer op, ze was zeer schraal. Ze stond op ijzers waar ze nauwelijks mee uit de voeten kon, haar ene voorvoet was steiler en smaller dan haar andere voorvoet. Ze was verschrikkelijk scheef in haar schouders en over haar hele lijf zat ze onder de kleine en soms wat grotere bultjes. Ik zei dat ik het wel wilde proberen met haar, maar wilde er niks voor geven. Er gingen 2 weken voorbij, toen ik ineens een telefoontje kreeg dat het goed was. Ze werd 21 oktober 2015 gebracht, ze zag er toen zo uit:

Arizona_start

Bij mij kreeg ze onbeperkt Duits kruidenhooi en heel zuiver krachtvoer ProPlus en EquiFyt Zupa, sinds midden april 2017 ook Equifyt Green Power (meer eiwitten). Verder stond ze overdag buiten op het gras samen met soortgenoten (jaarrond) en ’s nachts op stal, eerst op stro en toen ze bij mij thuis kwam te staan na ruim een jaar op vlas (ze stond het eerste jaar bij de buren, waar ik een aantal stallen huurde).
Als eerste liet ik haar van haar ijzers afhalen, zodat ik haar zelf eens in de twee weken kon bijhouden met natuurlijk bekappen. Vanaf het begin ben ik haar gaan rijden: bij mij is ze geen dag kreupel geweest. Drama was het rijden wel, want alles wat van achteren kwam, schrok ze zich van rot. Opstappen was ook een ramp, want als ik haar te los liet, ging ze gelijk helemaal gestrest lopen en hield ik haar te strak, vloog ze in haar achteruit. Van de buren naar mijn eigen rijbak rijden was ook een drama, want na 1 pas vooruit volgden 3 achteruit.
Uit de wei halen was geen probleem, maar in het gangpad haar rustig poetsen en opzadelen was er niet bij. Ze ging meerdere keren mesten en hinniken en uiteindelijk piafferen op haar plek en ze plaste uit nijd. Maar goed, door een combinatie van vele natuurlijke middelen, eindeloos geduld en af en toe een strengere aanpak, ontstond er ontspanning en een vertrouwensband. De netelroos was na 3 maanden geheel verdwenen en is nooit meer terug gekomen.
De fokker was als 3-jarige en als 4-jarige met haar naar de keuring geweest, maar kreeg haar geen ster. Navraag bleek dat de toenmalige keuringsmeester over haar steilere en smallere voet viel. Ik heb haar aangeboden op de thuiskeuring van april 2017. Ze is toen ster verklaard en op de centrale keuring van juli 2017 is ze ook keur verklaard. Zo zag ze er toen uit:

Gezien het feit dat ik haar één wedstrijd in het Z2 uitgebracht heb, waar ze in twee proeven 2 winstpunten scoorde, kreeg ze ook het sportpredicaat dressuur. Ik heb haar nog enkele maanden door getraind en toen in januari 2018 verkocht naar Israël waar ze nog steeds heel blij met haar zijn!