Natuurlijk kent u uw paard erg goed en doet u er alles aan om het dier in topconditie te houden. U weet alles van verzorging, maar toch is uw paard af en toe ziek of heeft hij last van een steeds terugkomende klacht. Misschien heeft u dat inmiddels geaccepteerd en denkt u dat het erbij hoort. Maar nee: er is wel degelijk mogelijkheid voor verbetering, want op natuurgeneeskundige wijze kunnen veel problemen voorkomen worden en kunnen steeds terugkerende klachten verminderd of zelfs genezen worden.

Natuurgeneeskunde stimuleert het zelfgenezend vermogen en gebruikt daarvoor natuurlijke middelen, zoals bijvoorbeeld kruiden, homeopathie, leemsoorten, essentiële oliën en bachbloesemremedies. Hierdoor zal uw paard zich aanzienlijk beter voelen en behoren onnodige problemen tot het verleden. Hippo’s Eternity werkt zelfstandig, eventueel in overleg met uw dierenarts en / of hoefsmid.Anka_Schepers_Web_May2010

Een natuurgeneeskundige werkt anders dan een dierenarts. Als uw paard iets mankeert, is het nodig om eerst alle relevante fysieke, emotionele en mentale aspecten van uw paard in kaart te brengen, zodat de juiste diagnose en de daarop afgestemde behandelmethode kan worden vastgesteld. Zo’n onderzoek kan drie kwartier tot anderhalf uur duren en is essentieel, omdat veel aspecten  met elkaar samen hangen. Onze voorkeur gaat uit naar het toepassen van natuurlijke middelen omdat die niet alleen minstens zo effectief zijn als de “reguliere” medicijnen die veelal door de dierenarts worden voorgeschreven, maar voorts niet de schadelijke bijwerkingen van die medicijnen hebben.

Natuurgeneeskunde is geschikt voor een scala van klachten bij paarden, zoals o.a.:
– huidproblemen (zomereczeem, wratten, schimmel etc.)
– luchtwegproblemen (hoesten, kortademigheid etc.)
– conditieproblemen (mager, snel moe, geen eetlust etc.)
– beenproblemen (hoeven, pezen, gewrichten etc.)
– gedragsproblemen (angst, aggressie, dominantie etc.)

Een natuurgeneeskundige heeft een holistische kijk op het paard. Door deze holistische kijk wordt bij een probleem niet alleen gekeken hoe dit verholpen kan worden, maar ook worden alle facetten bekeken die mogelijkerwijs tot dit probleem hebben geleid. Daardoor kan voorkomen worden dat het probleem in de toekomst opnieuw de kop op steekt. Voorkomen is immers beter dan genezen! Deze facetten kunnen betrekking hebben op  voeding,  leefomgeving,  weidebeheer,  wormbestrijding,  gedrag,  training en organen.

Voorbeelden:

  • bij zomereczeem speelt vervuiling, stress, voeding en weidebeheer een grote rol. Ook hier zijn de verschillende organen belangrijk voor het verminderen van deze zeer vervelende aandoening (zie ook boek over Zomereczeem onder Controle).
  • bij hoestproblemen is het belangrijk te weten waar de hoest vandaan komt: is het oppervlakkig of komt het uit de dieper gelegen longen. Speelt het hart een rol? Een stoffige omgeving heeft negatieve invloed op hoesten. Ook kan hoesten ontstaan door teveel vocht vasthouden, bijvoorbeeld door niet optimaal functionerende nieren. Ook andere organen die niet goed functioneren kunnen leiden tot hoesten.
  • conditieproblemen kunnen te maken hebben met het gebit, de spijsvertering (maag – darmen), wormen, stress, voeding. Het is belangrijk om al deze facetten na te lopen en eventueel uit te sluiten, waarna een passend behandelplan opgesteld kan worden
  • bij een beenprobleem is erg belangrijk hoe, hoe lang en hoe vaak er getraind wordt en op wat voor bodem. Ook hoe de training opgebouwd wordt, de leeftijd en de bespiering spelen een belangrijke rol. Daarnaast kunnen verschillende organen invloed hebben op het ontstaan van een beenprobleem. Dit laatste is bij heel veel aandoeningen het geval.
  • gedragsproblemen komen vaak voor uit de opfok en opvoeding van het dier. De leefomgeving en hierarchie zijn erg belangrijk bij het oplossen van de problemen. Bachbloesems en homeopathie kunnen ook ingezet worden bij het oplossen.