Hoef Natuurlijk voor Paarden
Door een ernstig hoefbevangen patiënt in de zomer van 2005 ben ik mij gaan verdiepen in natuurlijk bekappen. Op de site www.hoefnatuurlijk.nl is daarover enorm veel informatie te vinden. Na deze gehele site gelezen te hebben en het boek ‘Natuurlijk bekappen’ was ik ervan overtuigd dat blootvoets veel beter is dan op ijzers. Ik ben in contact gekomen met Wout Overbeeke en hij heeft mijn paard en Shetlander van de ijzers afgehaald. Kort daarna heb ik bij Wout Overbeeke een cursus over natuurlijk bekappen gevolgd. Sindsdien houd ik de hoeven zelf bij.
Tot mijn grote verbazing begon mijn paard Oscar ineens veel lichtvoetiger te lopen. Hij werd werkwilliger, soepeler en van achteren ook actiever. Ik had wel gelezen dat paarden zonder ijzers deze ‘verschijselen’ kregen, maar durfde niet te dromen dat dat ook bij Oscar zou gaan gebeuren. Bovendien was mijn motivatie alleen een gezonder paard te krijgen die zonder problemen heel oud kan worden. Ook mijn instructeur Stefano van Zuijlen was (en is) enorm enthousiast, terwijl hij er eerst toch sceptisch tegenover stond.
Van alle kanten kreeg ik vervolgens de vraag ‘maar wat doe je als je wedstrijd op het gras hebt?’ In eerste instantie had ik bedacht dat ik dan hoefschoenen zou gaan gebruiken. Je hebt hoefschoenen waar je stiften in kan draaien. Maar na daar wat langer over nagedacht te hebben ben ik tot de conclusie gekomen dat ik hoefschoenen geen goede optie vind. Vervolgens ben ik met Oscar in de wei gaan rijden om te kijken of dat misschien een optie zou zijn. Weer werd ik positief verrast, want uitglijden was er niet bij! Stap, draf, galop, zijgangen, changementen, en uitstrekken ging allemaal perfect!
Inmiddels hebben we meerdere buitenseizoenen op blote voeten gereden en dat ging perfect. Met ijzers liep Oscar duidelijk minder fijn op harde bodems, maar blootvoets loopt hij overal even makkelijk en super zuiver! Voorheen struikelde Oscar nog wel eens, tegenwoordig komt dat zelden voor. In de tijd dat Oscar nog op ijzers liep, waren zijn hoeven in de zomer snel droog en gingen ze scheuren. Blootvoets is daar nooit meer sprake van. Tijdens grote droogte worden ze wel keihard, maar nooit meer een scheurtje te bekennen! Het is heerlijk om zelf de hoeven bij te kunnen houden, zo blijft de beenstand altijd perfect en blijven de hoeven altijd puntgaaf!